mandag 16. juli 2012

Ulv - Ulv !

Vel - ikke riktig sant det da, men en Ulveedderkopp er det iallefall, stor og kraftig. 
Oppdaget i ei tom blomsterpotte i drivhuset for ei ukes tid siden.  På bildet under har hun nylig nedkommet med en hel flokk med unger, og alle sammen sitter her på moras rygg. Jeg har fulgt med på utviklingen i blomsterpotta i 5 dager, og krøpet rundt på knærne i drivhuset hver dag og fotografert. 
Resultatet vises i bildeserien nedenfor.
 Ulveedderkoppene er aktive jegere som ikke bygger fangstnett, men fanger byttet ute i det fri, ved å hoppe eller løpe inn på det. Hunnene bærer eggene med seg i en tettvevd, puteformet, gråhvit eggsekk under bakkroppen. Når eggene er klekt, rir de nyklekte ungene en tid på moras bakkropp før de sprer seg ut i terrenget. (Kilde: Wikipedia)
 Eggsekken - etter at ungene er klekt.
 Her er hele ungeflokken samlet på moras rygg. 
Legg merke til den nysgjerrige ungen som titter opp i øvre billedkant!
 Her er'n, ørliten og kraftig forstørret (noe bildekvaliteten bærer preg av).
 Ulveedderkoppen er for øvrig en ufarlig slektning av den fryktede tarantellen.... 
 ....og det må innrømmes at hun da også ser ganske fryktinngytende ut på nært hold!
De har 6 øyne, to store og 4 mindre.
 5 dager senere var det bare noen få unger igjen på moras rygg.
De andre hadde dratt ut i den store, vide verden i drivhuset på egne 8 bein.
 Mors kroppslengde er ca. 12-13 mm, og hun har 8 kraftige bein.
Portrett av mor - og barn.

4 kommentarer:

 1. HUvva, jag är inte så förtjust i spindlar... Men det var väldigt intressant att se hur de åker på mammans rygg...och så många!! Snyggt fångat :)

  SvarSlett
 2. Åh jisses kjære deg, jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har sett på alle bildene :-) Men så ble jeg fryktelig nysgjerrig allikevel og gikk opp igjen og så på resten :-) Håper du hadde laaaaang linse - det går frysninger gjennom meg bare ved tanken om at disse hadde kravlet over min linse. Men flotte bilder ble det, det skal du ha! Og veldig interessant også igrunnen. Takk til deg som har vist meg edderkoppens verden, her dør de så fort jeg får øye på de :-)

  SvarSlett
 3. En ting har jeg funnet ut etter at jeg skaffet meg macrolinse: Svært lite i insektverden er stygt - bare veldig interessant! Fascinerende bilder - blir helt bergtatt jeg, over denne edderkoppens omsorg for sine barn! Stilige bilder!

  SvarSlett
 4. En fantastisk god bildeserie med tilhørende tekst.

  SvarSlett